Višekratna upotreba – ključ održivog zdravstvenog sustava

Sigurnost, zaštita okoliša: višekratna upotreba OP tekstila

  • Austrija je svjetski lider u višekratnoj upotrebi OP tekstila.
  • Višekratna upotreba pruža maksimalnu sigurnost za pacijente i najbolje uvjeta rada za liječnike, čuva okoliš, i ne stvara otpad.
  • Ekološka optimiziranost je ekonomski opravdana.

U prezentaciji nezavisnog instituta o utjecaju višekratnog OP tekstila na okoliš u usporedbi  sa proizvodima za jednokratnu upotrebu dr. Philipp u kratkim crtama objašnjava: „Ekološki odgovorno i održivo upravljanje u zdravstvu je nezamislivo bez konstantne upotrebe sistema za višekratnu upotrebu “. Kao predsjednik industrijskih praonica on je 2013. godine u okviru jedne konferencije za medije Gospodarska  komora  Austrije predstavio studiju o procjeni utjecaja na okoliš pod nazivom „Ekološka evaulacija kirurškog tekstila“ : „Iako nam sam zdrav razum kaže da su sistemi za višekratnu upotrebu održiviji i ekološki prihvatljiviji od proizvoda za jednokratnu upotrebu, sada su ekološke prednosti i znanstveno potvrđene."

 

Održivost za gospodarstvo

Studija Instituta za istraživanje u industriji (IWI) pod nazivom "Ekonomski učinci praonica  u Austriji u području kirurških tekstila za višekratnu upotrebu" izračunavaju dodatnu vrijednost od 1:2 u korist investiranja u kirurški tekstil. Svaki uložen euro je udvostručen u korist austrijskog gospodarstva.

Višekratni tekstil i ekologija 

Agencija za zaštitu okoliša "Denkstatt" vrši usporedbu utjecaja OP tekstila za višekratnu potrebu na okoliš u odnosu na proizvode za jednokratnu upotrebu i dolazi do sljedećih rezultata:

Ugljik dioksid – emisija CO2 kod OP tekstila za višekratnu upotrebu je upola manji nego kod proizvoda za jednokratnu upotrebu. 

Sistem za višekratnu upotrebu pokazuje znatno manji potencijal eutrofikacije. Proizvodi za jednokratnu upotrebu izazivaju 35 % više.

 

Upotreba OP tekstila za višekratnu upotrebu upola smanjuje "ljetni smog".

Višekratni tekstil proizvodi manji otpad, dok proizvodi za jednokratnu upotrebu proizvode 4,5 puta više.

Međutim, zbog procesa pranja OP tekstil za višekratnu upotrebu troši više svježe vode - faktor koji SALESIANER MIETTEX uzima u obzir u vidu propisa o otpadnim vodama. Emisije su točno određene u Zakonu o vodama."Denkstatt" studija je zasnovana na pretpostavci da se u Austriji godišnje napravi 1,21 milion kirurških zahvata. U prosjeku je za operaciju potreban 1,5 kirurški set i 3 kirurška mantila. Kirurški mantili se i do 75 puta podvrgavaju procesu pranja u sterilnim uvjetima  i ponovo upotrebljavaju. Navlake za stol  i ostali kirurški tekstil i do 35 puta.  Zahvaljujući korištenju topline cementnih peći, ugljenik se može nakon potrošnje zamjeniti. Jednokratni kirurški proizvodi, međutim, pod istim uslovima imaju ugljični otisak od 5.500 tona ekvivalenata CO2 emisije.

Potencijal eutrofikacije označava mjeru unošenja hranjivih tvari u vodu i zemljište. Bez obzira na učestalom pranju, tekstil za višekratnu upotrebu je na 5,0 T ekvivalenata fosfata što je manje od proizvoda za jednokratnu upotrebu (6,6 t).

 

Izbjegavanje gomilanje otpada

Najveća prednost kirurškog tekstila za višekratnu upotrebu je smanjenje otpada. Izračunato je da se godišnje upotrebi 360.000 tekstila za višekratnu upotrebu dok se nasuprot tome 16 milijuna proizvoda za jednokratnu upotrebu baci što predstavlja  masu od 2.300 tona. Sistem jednokratne upotrebe proizvodi 4,5 više otpada.

© SALESIANER MIETTEX GmbH